Anders dan jij

Stel je voor dat je je niet langer zou ergeren aan andermans gedrag en dat je accepteert dat je sommige mensen nooit zult begrijpen? Dat levert meer rust op en minder frustratie.

Tijdens een wandeling hoor ik twee dames met elkaar praten. Hoe ze zich dood irriteren aan mensen die links blijven hangen op de snelweg. Hoe ze zich ergeren aan collega’s die steeds kleine details bespreken in vergaderingen. En hoe Annette wéér in de slachtofferrol kroop en hoe Jeroen daar continu grapjes over maakt. Ze waren het helemaal met elkaar eens over het feit dat anderen er niets van snappen.

coaching

Dat mensen verschillend zijn wist ik al vanaf de basisschool toen een ander kind mij vertelde over zijn lievelingseten: witte bonen in tomatensaus. Hoe dat kon was mij een groot raadsel aangezien dit gerecht een van mijn grootste nachtmerries was. Toch ben ik mij pas de laatste jaren bewust geworden van het valse consensus-effect’. Dit is de neiging om te geloven dat je eigen mening, overtuiging, normen en waarden en gewoontes ´meer normaal´ zijn in de algemene populatie dan dat ze eigenlijk zijn. Bijvoorbeeld: jij bent van mening dat bonussen voor topmanagers moeten worden afgeschaft en kan bijna niet geloven dat mensen daar anders over denken. Of: iedereen vindt het toch belangrijk dat het restaurant waar we gaan eten goede reviews op internet heeft?

Coach Eric loopbaancoach Amersfoort en lifecoach Amersfoort

Eigenlijk denkt iedereen zoals ik.

Zo betrap ik mijzelf er regelmatig op dat het me irriteert wanneer er geen knopen worden doorgehakt in vergaderingen of dat er mensen zijn die het niet erg vinden om inefficiënt te werken. Ik begrijp niet waarom mensen dergelijk gedrag vertonen. Waarschijnlijk omdat ik diep van binnen geloof dat iedereen klagen en inefficiëntie te allen tijden als storend ervaart. 

Waarom kijkt de een liever naar GTST en de ander naar het NOS journaal?

Tijdens een marketing training over verschillende belevingswerelden gingen mijn ogen open. Waarom woont de een het liefst midden in het drukke centrum en de ander liever in een rustige buitenwijk? Het BSR™ Model, gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek, kon mij overtuigen van de verschillende leefstijlen. Zo heb je een groep die meer aan de ‘ego’ kant zit. Zij overwegen vooral de impact op de eigen persoon bij het maken van beslissingen in hun leven. Aan de andere kant van het model vinden we mensen die zich meer aan de ‘samen’ kant bevinden. Zij overwegen juist meer het belang van de groep in hun beslissingen en gedrag.

“Als mijn vrouw en de kinderen het naar hun zin hebben op de camping, ben ik tevreden!”

Ik vraag mij meteen af: “was er dan niet nog iets wat deze man graag zelf zou willen?”. En nu begrijp ik ook opeens dat er mensen zijn die het prettig vinden dat er iemand aan de deur een energiecontract komt verkopen: “zo’n leuke knul, hoef ik het niet zelf uit te zoeken en het is meteen geregeld!”.

mensen

Groeien als leider, als coach en accepteren dat mensen verschillend zijn

Nu ik iets meer snap van de verschillende belevingswerelden en persoonlijkheden, helpt me dat enorm in het dagelijks leven. Ik blijf rustig waar ik voorheen boos kon worden en ik kan me gemakkelijker neerleggen bij het feit dat er verschillende standpunten zijn in discussies. Sterker nog, ik begrijp anderen beter doordat ik niet zoek naar mijn waarden in zijn of haar verhaal. Dat mensen het niet erg vinden om in de ´verkeerde kassarij´ te staan of witte bonen in tomatensaus lekker vinden begrijp ik nog steeds niet. Ik vind het prima.

Anders zijn

Heb jij het gevoel dat weinig mensen je begrijpen? Of herken je je juist in het gedrag van anderen? Tijdens een coachingtraject werk ik graag met persoonlijkheidstest MBTI. Het geeft je veel inzicht in wie je bent en hoe jij in elkaar zit…

 

Coach Eric