Hoe word ik gelukkig?

Als coach vraag ik regelmatig: “wat zou je graag door middel van onze sessies willen bereiken?”. Soms volgt er een bepaald specifiek antwoord, maar in de meeste gevallen hoor ik dat mensen ‘gelukkiger’ willen worden. 

Gelukkig zijn

Meer geluk in hun liefdesrelatie, in hun loopbaan, met zichzelf en in hun gehele leven. Gelukkig zijn lijkt wel het hoogst haalbare geworden voor de mensheid. 

In de Piramide van Maslow komt geluk niet voor als een op zichzelf staande behoefte. Je kunt stellen: hoe hoger je in de piramide zit, hoe gelukkiger je bent.

Hoe komt het dan dat we allemaal streven naar geluk? Het heeft voor een groot deel te maken met verslaving aan geluk hormonen…

 

Wat zijn gelukshormonen?

Met “gelukshormonen” bedoel ik de verschillende stofjes die vooral in onze hersenen vrijkomen, waardoor wij ons gelukkig voelen. Ze hebben een bijzonder positieve invloed op onze gemoedstoestand – zowel fysiek als mentaal. De hormonen en neurotransmitters die via de bloedbanen en de zenuwbanen door ons lichaam reizen, zorgen voor ontspanning, minder pijn, een verbeterde concentratie en een relaxed gevoel. 

Hormonen gelukDe belangrijkste gelukshormonen zijn serotonine, adrenaline, dopamine, oxytocine, noradrenaline, endorfine en fenylethylamine.

Het ene hormoon komt vrij bij knuffelen en vrijen, het ander heeft een kalmerend effect. Weer een ander verlaagt het gevoel van pijn. Ons lichaam maakt deze hormonen zelf aan en de juiste trigger kan de aanmaak verder bevorderen: denk aan bepaalde voeding, lichaamsbeweging en voldoende ontspanning.

 

 

Wat versta je onder geluk?

Ondanks dat veel mensen aangeven graag gelukkiger te we willen zijn, lijken de definities soms ver uit een te lopen. Zo is er bijvoorbeeld een groot verschil tussen gelukkig zijn en geluk hebben. Geluk heb je bijvoorbeeld als je de loterij wint of onverwacht iets bijzonders meemaakt. Als je gelukkig bent zit je goed in je vel, voel je tevredenheid en kun je genieten van wat je hebt. Geluk is geen permanente staat van zijn. Het is er niet altijd en ook niet de hele tijd. Als coach zie ik dat geluk vaak het gevolg is van andere dingen: gezondheid, een leuke baan, vakantie, familie en vrienden, muziek, tijd voor jezelf, kinderen of bijvoorbeeld in de natuur zijn.

 

Wat zijn je verwachtingen?

Geluk en ongeluk hebben alles te maken met verwachtingen. Als jij mooi weer verwacht -al dan niet omdat dat de voorspelling is- en het gaat regenen, voel je je ongelukkig. Als jij goede recensies hebt gelezen over dat ene restaurant, verwacht je een goede ervaring. Het tegendeel is ook waar: als je nog even snel een pakketje moet ophalen bij die chagrijnige sigarenwinkel, verbaas je je in positieve zin als de man spontaan een compliment maakt over je schoenen.

“Alles is veel voor wie niet veel verwacht”
– J.C. Bloem

Gelukkig

Bron: Solve for Happy – Mo Gawdat

Hoe kun je gelukkig zijn?

Er bestaat geen alomvattend recept voor geluk en gelukkig, het werkt voor iedereen net even anders. Er zijn legio boeken over geschreven en is er voldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de dingen die ons over het algemeen gelukkig maken. In veel van deze onderzoeken komen steeds dezelfde dingen terug: je verbonden voelen met anderen, een dagelijkse bezigheid waar je plezier uithaalt en iets voor anderen betekenen. Aan de andere kant valt op dat geld en spullen niet veel met geluk te maken hebben en dat mensen die hier nadruk opleggen vaak minder gelukkig zijn.

Je hebt invloed op je eigen geluk en als je vandaag nog je gemoedstoestand op wilt krikken, begin dan eens met deze adviezen:

5 tips voor meer gelukkig worden:

  1. Zorg goed voor je eigen lichaam en geest
    Door voornamelijk gezond te eten, regelmatig te bewegen en te zorgen voor voldoende slaap en ontspanning zorg je goed voor je eigen lichaam en geest. Een levenslang streng dieet of elke dag sporten is niet nodig. Bovendien helpt het om jezelf ook toe te staan zo nu en tegendraads te zijn als je dat fijn vindt: een drankje op z’n tijd of iets lekkers eten als je daar trek in hebt.
  2. Geef regelmatig aan anderen
    Een onderzoek van de Universiteit van British Columbia in Vancouver toonde aan dat veel mensen zich gelukkiger voelen als ze geld besteden aan iets voor een ander. Sterker nog, de meeste mensen lijken zich gelukkiger te voelen als ze iemand anders wat geven, dan wanneer ze iets voor zichzelf kopen. Maar het stopt niet bij het geven van cadeaus of geld, een oprecht compliment of aandacht op het juiste moment zijn soms nog meer waard. Misschien kun je een luisterend oor zijn, iemand uitnodigen om samen te gaan wandelen of je partners schouders masseren. Een stukje zorg dragen voor anderen geeft een goed gevoel, waardoor ons stressniveau verlaagt.
  3. Ga dingen doen
    In het boek ‘Op naar geluk’ van Ap Dijksterhuis beschrijft de auteur een opmerkelijk fenomeen: iemand die iets gaat doen is achteraf vaak gelukkiger dan iemand die niets doet. Buiten een rondje lopen maakt ons gelukkiger dan thuis op de bank zitten en een praatje maken in de metro doet ons goed, ook als we niet veel behoefte aan contact hebben. Ga iets doen wat je leuk lijkt, volg een online cursus, doe een spel of werk in de tuin.
  4. Stel jezelf doelen
    Veel mensen voelen zich gemotiveerd als ze een doel voor ogen hebben. En daarom vinden we doelen overal terug: in sparen, als we gewicht willen verliezen, zoveel mogelijk van de wereld willen zien of een gezin willen stichten. Bewust of onbewust streven we allemaal wel een of meerdere doelen na. Doelen komen voort uit je dromen en wensen en het realiseren van doelen maakt gelukkig.
  5. Zoek waar jij voldoening uithaalt
    Als je voldoening ervaart, verlang je niet naar ‘meer’ dan wat er is. Het gaat over tevreden zijn met wie je bent of wat je doet. Je hoeft niet perse meer, beter, verder, hoger of sneller. Voldoening brengt rust, kalmte en zorgt voor een gelukkig gevoel. Wanneer we iets ondernemen omdat het ons voldoening oplevert, dan spreek je van intrinsieke motivatie. En van intrinsieke motivatie is bewezen dat het tot een positief gevoel en tevredenheid leidt*.

Hoe kan coaching je helpen?

coaching amersfoortSoms kom je er zelf niet helemaal uit, dan kan coaching je helpen. Door samen jouw dromen en wensen te ontdekken, help ik je om uit te vinden wat jou gelukkig maakt. Samen formuleren we een of meerdere doelen en vervolgens help ik je om deze te behalen.

In onze coaching sessies leer ik je eveneens hoe je je meer kunt ontspannen, hoe je spanning herkent en hoe je je minder kunt laten meeslepen door zorgen of angsten die je hebt.

Wil je meer weten over hoe coaching kan helpen? Neem gerust eens contact met mij op of maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek in Amersfoort of online.

* Malka, A. & Chatman, J.A. (2002). Work Orientation and the Contingency of Job Satisfaction and Subjective Well-Being on Annual Income: A Longitudinal Assessment.

Op de hoogte blijven?

Regelmatig verschijnen er nieuwe artikelen met tips en inspiratie. Laat je naam en e-mail adres achter om op de hoogte te blijven.