Leren loslaten
Loslaten kan iedereen ongeacht of je loslaten moeilijk vindt of niet. Loslaten hoort namelijk bij het leven. Dus uan je leren loslaten? Ja, dat is zeker mogelijk. Soms moet je zaken achter je laten, vooral wanneer deze tijd, geluk en energie van je vragen. Laat je het niet los, dan kom je op een gegeven moment in een spiraal van negativiteit terecht.
Veel mensen blijven bijvoorbeeld vastzitten in een cirkel van herhaling, puur omdat ze geen knopen durven door te hakken of een keuze durven te maken. Bang voor spijt of teleurstelling. Het proces van iets laten gaan weegt dan zwaarder dan de kwaliteit die ze ervoor terugkrijgen. Leren loslaten is daarom van essentieel belang voor de kwaliteit van je leven. Een lifecoach kan je hierbij zeer goed ondersteunen.
Loslaten, hoe doe je dat?
Leren loslaten, hoe doe je dat? In eerste instantie doe je dat door te beseffen dat loslaten iets goeds is, ook al voelt het tegenstrijdig. Het leven kan soms onverwacht niet prettig zijn. Bijvoorbeeld doordat je wordt ontslagen, je gaat scheiden, jouw onderneming op een faillissement afstevent, verlies van je eigen gezondheid of verlies van een dierbare.
Als je iets los laat roept dit tal van gevoelens op. Dit komt omdat het jouw behoeften verstoort en verwachtingen doorkruist. Indien je iets los laat waar je geen emotie bij ervaart, dan is er in feite ook geen betrokkenheid geweest. Gevoelens die bij loslaten komen kijken, zijn bijvoorbeeld angst, woede, eenzaamheid, kwetsend, ergernis, moedeloos, spijt, verdriet en teleurstelling. Coach Eric, Lifecoach in Amersfoort leert hoe je los laat en hoe je met de bijkomende gevoelens om kunt gaan.
Leren loslaten en vertrouwen
Leren loslaten en vertrouwen hebben gaan met elkaar samen. Laat los wat je niet kan veranderen, waardoor jij je niet langer meer verantwoordelijk voor voelt. Soms hebben mensen angst om los te laten, omdat het hun leven verandert. Middels een coachingstraject kan je leren loslaten en vertrouwen hebben in wat komen gaat. Een lifecoach leert je persoonlijke grenzen te stellen, want hoe meer je betrokken bent hoe lastiger loslaten is.
Het tegenovergestelde van loslaten is vasthouden. Je houdt vast aan wat je dierbaar is en waar jij je bij betrokken voelt. Ga je nog een stapje verder, dan kom je bij vastklampen. Je kan je bijvoorbeeld vastklampen aan iets of iemand omdat je dit beslist niet kwijt wilt. je wilt controle houden of je wordt gedreven door angst van verliezen. Iets laten gaan raakt je en daarom is het niet altijd even makkelijk.
Verschillende vormen
Er zijn verschillende vormen van loslaten. Soms is het dat je een punt achter iets zet. Je beëindigt je relatie, neemt afscheid van je huidige baan of je gaat met pensioen en draagt het bedrijf over aan je opvolger. Loslaten kan ook aanvaarden zijn, bijvoorbeeld als je een dierbare verliest. Je leer het verlies te aanvaarden, hoe ingrijpend en emotioneel dit ook is. Acceptatie speelt een rol bij het krijgen van ziektes of bij het proces van ouder worden.
Door situaties of problemen te relativeren, leer je zaken in de juiste proportie te zien. Iets los laten is ook een blijk van vertrouwen. Want je geeft de ander de ruimte om het leven in te vullen naar zijn of haar eigen verantwoordelijkheid.
Vind je het moeilijk om los te laten, omdat je overal controle over wilt houden? Coach Eric van Lifecoach Amersfoort leert je hoe je zaken los kunt laten. Je krijgt weer ruimte, komt op adem en voelt minder stress. Nieuwsgierig geworden? Vraag een gratis oriënterend gesprek aan bij Lifecoach Amersfoort.
Op de hoogte blijven?
Regelmatig verschijnen er nieuwe artikelen met tips en inspiratie. Laat je naam en e-mail adres achter om op de hoogte te blijven.