Minfulness, werkt het?

Wat is mindfulness?

In ons leven hebben we allemaal te maken met uitdagingen en vragen die ons bezighouden. Het kan gaan om levensvragen zoals “Wat is mijn doel in het leven?” of loopbaanvragen zoals “Welke carrière past het beste bij mij?” Het kan moeilijk zijn om deze vragen alleen te beantwoorden. Als coach kan ik je daarbij helpen en door middel van mindfulness en meditatie kan kun je tot nieuwe, waardevolle inzichten komen.

Mindfulness is een techniek waarbij we ons bewust zijn van het huidige moment en onze gedachten, gevoelens en sensaties zonder oordeel te vellen. Het doel van mindfulness is om ons bewustzijn te vergroten, onze emoties te reguleren en ons te helpen ons te concentreren op het huidige moment. Meditatie is een manier om mindfulness te beoefenen en te ontwikkelen. Het is een techniek waarbij je je concentreert op je ademhaling, lichaamssensaties en gedachten. Door regelmatige meditatie kunnen we onze geest trainen en kun je je beter concentreren en rustiger worden.

mindful

Hoe werkt mindfulness bij coaching?
Als coach werk ik regelmatig met mindfulness en meditatie oefeningen om mensen te helpen bij levensvragen en loopbaanvragen. Laat me uitleggen hoe dat werkt:

  1. Allereerst kan mindfulness helpen om te bepalen welke vragen er spelen. Vaak zijn we zo druk in ons hoofd dat we niet goed weten welke vragen we precies hebben. Door mindfulness te beoefenen, kunnen we onze gedachten en emoties observeren en zien welke vragen er opkomen. Zo kan ik als coach helpen om te bepalen welke vragen er beantwoord moeten worden.

  2. Vervolgens kan meditatie helpen om antwoorden te vinden op deze vragen. Door meditatie kun je de geest kalmeren en ontstaat er meer ruimte voor inzicht. Als coach help ik cliënten bijvoorbeeld door ze een meditatie-oefening geven waarbij je je concentreert op de vraag die beantwoord moet worden. Door je op de vraag te concentreren, kun je meer inzicht krijgen in wat er speelt en welke richting je op wilt.

  3. Daarnaast kan mindfulness en meditatie helpen om blokkades te identificeren die iemand tegenhouden om zijn of haar doelen te bereiken. Een coach kan bijvoorbeeld een cliënt vragen om zich te concentreren op een specifieke situatie waarin hij of zij moeite had om vooruit te komen. Door te mediteren op deze situatie, kan de cliënt meer inzicht

mediteren

Hoe beoefen je mindfulness?
Het beoefenen van mindfulness kun je doen door te mediteren. Meditatie kan op verschillende manieren en er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken. Hier zijn drie eenvoudige stappen die je zou kunnen volgen om te beginnen met mediteren:

  1. Zoek een rustige en comfortabele plek om te zitten waar je niet gestoord wordt. Het kan helpen om een speciale meditatieplek te creëren, maar het is niet nodig. Ga zitten in een comfortabele positie met een rechte rug en ontspan je schouders. Je kunt op een meditatiekussen, een stoel of gewoon op de grond zitten.

  2. Focus je aandacht op je ademhaling. Adem langzaam en diep in door je neus en adem langzaam uit door je mond. Observeer het ritme van je ademhaling en probeer je gedachten niet te laten afdwalen. Als je merkt dat je gedachten afdwalen, breng dan je aandacht rustig terug naar je ademhaling.

  3. Blijf zo zitten en ademen voor een bepaalde tijd. Begin met 5-10 minuten en verleng de tijd naarmate je meer ervaring krijgt. Wanneer je klaar bent, open dan rustig je ogen en blijf nog even zitten voordat je opstaat.

mindfulness

Mindfulness zorgt voor meer ontspanning en rust
Onthoud dat meditatie een vaardigheid is die oefening en tijd vereist om te ontwikkelen. Door regelmatig te mediteren, kun je de voordelen ervaren, zoals meer ontspanning, een betere concentratie en meer helderheid van geest.

Wil je meer weten over hoe mindfulness onderdeel kan zijn van loopbaancoaching of lifecoaching? Neem gerust eens contact met mij op of maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek in Amersfoort of online op Coach Eric.

Op de hoogte blijven?

Regelmatig verschijnen er nieuwe artikelen met tips en inspiratie. Laat je naam en e-mail adres achter om op de hoogte te blijven.