Overspannen

Wat is overspannen zijn?

Overspannen

Als je langere tijd teveel van jezelf vraagt, kun je op een bepaald moment overspannen raken. Vaak raak je overbelast, overspannen doordat er meerdere dingen tegelijkertijd in je leven spelen…

Zo kan het zijn dat je het langere tijd druk hebt op je werk, dat je situatie thuis hectisch is of dat er recent een heftige gebeurtenis in je leven heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld een ruzie, scheiding of stergeval. Op het moment dat je moeite hebt om je dagelijkse taken en bezigheden uit te voeren of te overzien, kan dat klachten opleveren zoals overspannenheid of burnout.

burnout

Symptomen overspannen zijn

Overspannenheid kan zich in veel diverse vormen uiten. Het valt me op dat mensen allemaal hun eigen manier hebben om hun overspannenheid te uiten. Sommigen gaan zich druk maken over kwaaltjes, anderen proberen meer controle te krijgen over zaken. Voor veel mensen geldt dat de dagelijkse bezigheden meer moeite kosten dan voorheen of dat het (bijna) niet meer mogelijk om deze goed uit te voeren. Je kunt het gevoel krijgen dat je minder invloed en controle hebt over je leven hebt. De problemen lijken de overhand te krijgen en je krijgt last van spanningsklachten als slapeloosheid, piekeren, onrust, prikkelbaar zijn of neerslachtigheid.

Overspannen of burnout?

Er is een groot verschil tussen overspannen zijn of een burnout hebben. Als je te lang door blijft lopen met spanningsklachten pleeg je roofbouw op lichaam en geest. Als je niet op tijd handelt, loop je het risico dat overspannenheid langzaam over gaat in een burn out. Oftewel, uitputting als gevolg van een (langdurig) gebrek aan balans tussen inspanning en ontspanning. Die uitputting maakt dat je je emoties slechter kunt beheersen en de dingen minder helder gaat zien. Met allerlei vervelende psychische en lichamelijke klachten tot gevolg.

overspannen


Wat kun je zelf doen?

Om te voorkomen dat je opgebrand raakt, is het belangrijk dat je op tijd je grenzen aanvoelt en bewaakt. Bekijk je agenda eens voor de komende weken en merk op van welke activiteiten je energie krijgt en welke dingen je juist energie kosten.


4 tips die helpen om te ontspannen

  • Blijf je dagelijkse bezigheden zoveel mogelijk uitvoeren. Door bezig te blijven, behoudt je ritme en herstel je sneller. Ook al voelt dat soms niet zo.
  • Erken dat je je overspannen voelt en kijk wat je kunt om meer ontspanning in je dagelijks leven in te bouwen. Dat mogen ook kleine activiteiten zijn, zoals een warm bad, een wandeling in de natuur of afspreken met iemand bij wie je je prettig voelt.
  • Herken de dingen die spanning geven en hoe je daar mee omgaat. Kun je leren om dingen van je af te zetten? Helpt het om erover te praten? Of kun je terugkerende stresssituaties vermijden?
  • Zorg dat je aandacht gaat besteden aan een gezonde leefstijl: regelmatig bewegen, een gezond voedingspatroon en voldoende slaap zijn een belangrijke basis.


Hoe kan coaching je helpen?

Soms kom je er zelf niet helemaal uit, dan kan coaching je helpen. Door je gedachten uit te spreken, komen ze uit je hoofd. Samen kijken we naar wat jou spanning geeft. We ontdekken of er problemen zijn die je kunt oplossen of wat er nodig is om je gedachten los te laten of om de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken.

Coach Eric loopbaancoach Amersfoort en lifecoach AmersfoortIn onze coaching sessies leer ik je eveneens hoe je je meer kunt ontspannen, hoe je spanning herkent en hoe je je minder kunt laten meeslepen door zorgen of angsten die je hebt.

Wil je meer weten over hoe coaching kan helpen? Neem gerust eens contact met mij op of maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek in Amersfoort of online.

Op de hoogte blijven?

Regelmatig verschijnen er nieuwe artikelen met tips en inspiratie. Laat je naam en e-mail adres achter om op de hoogte te blijven.