Piekeren, hoe kom je er vanaf?

Wat is piekeren?

Piekeren, iedereen piekert wel eens ergens over. Over keuzes die gemaakt moeten worden, over mogelijke problemen die ons te wachten staan of over vervelende dingen die we meemaken in ons leven.

Het nadenken en malen overkomt ons, we hebben maar weinig invloed op gedachten die bij opkomen. Er is geen moment dat je even nergens aan denkt. En toch, als je veel piekert valt daar best iets aan te doen.


Waarom piekeren we?

Piekeren

Omdat we ergens de overtuiging hebben dat het ons helpt om problemen op te lossen of om beter met moeilijke gevoelens om te gaan. Bijvoorbeeld: ‘wat als de pijn in mijn buik een ernstige ziekte blijkt te zijn?’. Dan ga je nadenken over hoe je zou kunnen reageren op zo’n situatie en welke oplossingen er dan mogelijk zijn. 

Het geeft ons het gevoel dat we controle hebben over onze problemen. En misschien helpt het je om je voor te bereiden op het ergste. In dat geval heb je jezelf misschien een beetje gerustgesteld. En onbewust aangeleerd dat je gepieker helpt.


Feiten over gepieker

De helft van alle dingen waar we ons zorgen over maken, gebeurt uiteindelijk niet. In veel gevallen maken we ons dus zorgen om niks. Eén derde van alle dingen waar we voor vreesden, heeft bovendien al plaatsgevonden en ligt dus in het verleden.

In 4% van alle pieker gedachten hebben we een vorm van invloed. Oftewel, 96% van de tijd kunnen we de situatie niet veranderen.


Piekeren over werk

Zelfs als je niet overwerkt of overspannen bent, is werk één van de favoriete pieker onderwerpen. Over mogelijke problemen, reorganisaties, fouten die we kunnen maken en veranderingen die op de loer liggen. Het gaat indirect over ons inkomen en dus over onze primaire levensbehoeften als eten en drinken, onderdak en veiligheid. En dus slaat ook hier gauw de verleiding toe om er eindeloos over na te denken. 


Piekeren in bed

Maar liefst 65% van de mensen piekert weleens in bed. Voor hardnekkige piekeraars is het bed zelfs een plek geworden om weliswaar ongewenst eindeloos over zaken na te denken. In het donker zijn we meer op ons hoede en daardoor kunnen problemen ’s nachts groter lijken dan dat ze daadwerkelijk zijn. 

Piekeren

Bovendien wordt het deel in de hersenen waar onze emoties en gedachten gereguleerd worden, ‘s nachts minder actief. Dat zorgt ervoor dat de controle op angst een stuk minder is. We kunnen de dingen minder goed in perspectief zetten of relativeren.


“Ik pieker over het piekeren”

Als je eenmaal gedachten hebt over je gedachten (meta cognities), is de cirkel rond en kun je het gevoel krijgen dat er geen einde aan komt. Je vraagt jezelf af waarom je maar blijft nadenken en malen. En je maakt je daar vervolgens zorgen over. Dit is tegelijkertijd ook het moment waarop bewustwording ontstaat en daarmee komt een mogelijke oplossing in zicht.


Loslaten en er niet op ingaan

Als je veel piekert, kun je daar vaak moeilijk van af komen. Er zijn veel dingen die je kunt doen om het eindeloos nadenken een halt toe te roepen: een piekerkwartier instellen, afleiding zoeken, je gedachten uitdagen of juist je piekergedachten erger maken. Gedachten komen en gaan, maar je hebt wel een keuze in wat je met je gedachten doet. Ga je er op in? Of durf je ze te zien als iets wat bij je opkomt en ook weer zal verdwijnen? 

Mijn ervaring is dat zodra je stopt met ingaan op je eigen gedachten, je brein uiteindelijk geen zin meer heeft om dergelijke gedachten op te brengen. En daarmee kun je je zorgen grotendeels loslaten. Zie gedachten als wolken die komen en gaan, simpelweg voorbijdrijven.


Coaching en piekeren

Loslaten van piekeren klinkt makkelijker dan dat het is. Want hoe doe je dat als je al dat gepieker al heel lang gewend bent? Soms kom je er zelf niet uit, dan kan coaching je helpen. Door je gedachten uit te spreken, kom je uit je hoofd. Samen bekijken we ze, ontdekken we of er problemen zijn die je kunt oplossen of wat er nodig is om je gedachten los te laten of vanuit een ander perspectief te bekijken.

Piekeren

In onze coaching sessies over piekeren leer ik je hoe je jouw gedachten kunt gaan herkennen en hoe jij je minder kunt laten meeslepen door zorgen of angsten die je hebt. Uiteindelijk ben jij de baas over je eigen gedachten. Niet andersom.

Wil je meer weten over hoe coaching je kan helpen? Neem gerust eens contact met mij op of maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek in Amersfoort of online op Coach Eric.

Op de hoogte blijven?

Regelmatig verschijnen er nieuwe artikelen met tips en inspiratie. Laat je naam en e-mail adres achter om op de hoogte te blijven.