Rust in je hoofd
Meer rust vinden – 9 belangrijke tips
Zucht. – “Ik wil gewoon meer rust”.
Tijdens een moeilijke periode in mijn leven, was ik obsessief op zoek naar rust. Ik sliep weinig en had mezelf allerlei maatregelen opgelegd om meer controle te krijgen over mijn gemoed en welzijn. In de avond nam ik een warme douche, deed ontspanningsoefeningen en las een paar bladzijdes uit het boekje ‘Ik wil rust’. Uiterlijk om 21:30 uur ging ik naar bed.
Vlak voor mijn ritueel begon, maakte ik vaak een kleine avondwandeling. Op een avond in december gebeurde er iets bijzonders. Ik was bijna thuis en stapte de lift in waar een hoogbejaarde vrouw stond. Ze moest minstens 90 jaar oud zijn. Haar kraaloogjes fonkelde. Ze sprak me direct aan met een krakerige stem:
– “Zo jongen, ga je op stap?”
– “Nee, ik ga naar huis” antwoordde ik.
Het bleef even stil. Uit beleefdheid stelde ik een vraag terug.
– “U gaat lekker naar bed?”
– “Naar bed? Rusten doe ik als ik dood ben jongen. Ik ga feesten” zei ze. Ze gaf me een knipoog en stapte met flinke passen de lift uit.
Het contrast kon niet groter, het opende mijn ogen. Geobsedeerd zoeken naar rust had me niets opgeleverd.
Anno 2022 verlangt 1 op de 3 mensen die ik coach naar meer rust. En inmiddels weet ik gelukkig beter wat wél werkt…
Wat is rust?
Onrust is iets wat in veel van ons zit. Je kunt het omschrijven als een onbehaaglijk gevoel waar je eigenlijk geen woorden aan kunt geven. Het is er, maar je kunt niet precies de vinger er op leggen.
Soms zijn het grote zaken als een crisis, een pandemie of een oorlog die ergens in je hoofd blijft rondspoken en voor onrust zorgt. Het kunnen ook dingen dichterbij huis zijn, zoals onzekerheid over je baan, je liefdesrelatie of geld.’
Er zijn meerdere definities van rust. Bijvoorbeeld: een toestand van niets doen. Of een toestand die intreedt bij het ophouden van vermoeienis of inspanning. Mensen beschrijven het vaak als een prettig, vredig en kalm gevoel. De sensatie van rust is ook fysiek te voelen in het lichaam. De stress is weg en er is volledige ontspanning.
Meer rust in je leven
Herinner je nog dat zorgeloze gevoel dat je als kind had? Je was je nog niet bewust van alle mogelijke gevaren en risico’s die het leven met zich meebrengt. Op een bepaald moment is dat definitief voorbij. Dat betekent niet dat je nooit meer rust zult ervaren. Niet alles hoeft goed te zijn om te kunnen ontspannen. Er kunnen wel degelijk dingen spelen in het leven, terwijl jij innerlijke rust ervaart. Ik geef je een aantal tips…
Wil je wel écht meer rust?
Uit mijn ervaring blijkt dat de meeste mensen niet altijd zozeer verlangen naar meer fysieke rust. Het gaat niet om eindeloos op de bank of in bed liggen en uitrusten. Veel vaker gaat het erover mentale onrust of piekeren. Dat verschil is belangrijk om effectief iets te kunnen doen aan het onbehagelijke gevoel dat je hebt.
Veel achterliggende redenen voor onrust zijn:
- Veel verwachten van jezelf, van anderen en van het leven
- Niets willen missen
- Ontevreden zijn over jezelf
- Niet goed weten wat je wilt
- Een gevoel van controle ervaren door te piekeren
- Vast zitten in een ‘ik maak me zorgen’-denkpatroon
En? Herkenbaar? Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe makkelijker het wordt om problemen op te lossen en als gevolg meer rust te gaan ervaren. Een zinnetje dat mij vaak heeft geholpen is:
[Moet] [ik] [dit] [nu] [doen]?
Deze bijzondere vraag gebruik ik vaak om prioriteiten te stellen en als ik ergens het gevoel heb dat ik mezelf teveel druk opleg.
Je kunt de vraag op 5 verschillende manieren lezen, al naar gelang op welk woord je de nadruk legt. Door steeds het accent van de vraag op één van de woorden in de zin te leggen, krijg je een andere soort vraag.
Beantwoord je de eerste of volgende vraag met nee, dan hoef je de overige vragen niet meer te beantwoorden en kun je het verzoek (tijdelijk) naast je neerleggen of de stem in je hoofd vriendelijk bedanken voor het meedenken.
Hoe kun je meer rust vinden?
Tijdens coaching sessies gaan we samen op zoek naar de achterliggende oorzaak voor de onrust die aanwezig. Als dat eenmaal helder is, kunnen we aan de slag met een aantal praktische tips:
- Gebruik een agenda en to-do lijstjes om je hoofd leeg te maken
Het klinkt heel vanzelfsprekend, maar dingen die je moet onthouden kosten zoveel energie. Gun jezelf een leeg hoofd door dingen ‘weg te zetten’. Gebruik je telefoon om herinneringen in te stellen of wekkers voor dingen die je echt niet mag vergeten. - Stop met multitasking
Mijn collega testte ooit of ik enerzijds simpele vragen kon beantwoorden terwijl ik een gedetailleerde plattegrond van mijn huis tekende. Het lukte niet. Als je switcht van het ene onderwerp naar het andere, duurt het gemiddeld 23 minuten voordat je de focus terug hebt, blijkt uit onderzoek van Gloria Mark van de Universiteit van Californië. Dat gaat niet per se ten koste van de kwaliteit van het werk dat je oplevert, want je krijgt het net zo snel af. Maar: je raakt er gestrest van. - Zorg voor een nette en schone omgeving
De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van opruimen op je stressniveau. Uit een Amerikaanse studie onder 60 huishoudens blijkt dat een rommelig huis veel invloed heeft op ons cortisolniveau en leidt tot meer stress.
- Los problemen op
Heb je ergens last van? Pak het aan. Dingen uitstellen gebeurt wanneer je het lastig vindt om met bepaalde emoties om te gaan. Bijvoorbeeld angst voor een confrontatie of om te falen. Uiteindelijk ga je enorm tegen deze dingen op zien. Het brengt je functioneren in gevaar en zorgt wederom voor een gevoel van onrust. - Accepteer wat niet te beïnvloeden valt
Soms kun je de dingen niet oplossen of vermijden. Dan is er nog een derde optie: accepteren. Pijn en lijden horen bij het leven en als mens zijn we niet perfect. De wereld is niet perfect en je leven zal nooit perfect zijn. Het is een eerste stap richting acceptatie. - Plan rust in
“Ik heb nu vakantie nodig” – elk jaar rond februari, maart hoor ik het mezelf zeggen. Maar als je dat patroon eenmaal doorhebt, kun je je erop voorbereiden. Kijk eens terug naar de afgelopen 5 jaren. Welk patroon aan vakanties herken je? En hoe bevalt je dat? - Ga naar buiten
Buiten zijn is goed voor je. Bij zon- en fel daglicht maken we het hormoon serotonine aan. Zie je een tijdje minder daglicht, bijvoorbeeld tijdens de donkere wintermaanden, dan kan dit zeker invloed hebben op je humeur en een gevoel van onrust geven. - Durf nee te zeggen
Bekijk alle afspraken eens die je in je agenda hebt staan. Je hebt tegen al deze dingen ja gezegd. Realiseer je dat elke keer als je ‘ja’ zegt tegen iets, zeg je ‘nee’ tegen iets anders.Er zijn veel oefeningen op internet beschikbaar om vaker ‘nee’ te leren zeggen.
- Omgaan met prikkels
Van mijn kant geen pleidooi over schermtijd en verplicht offline gaan. Maar besef dat notificaties op bijvoorbeeld je telefoon of laptop voor onrust zorgen. 71% zegt zelf gestrest te raken van allerlei meldingen. Bepaal dus goed voor jezelf welke apps jou mogen ‘storen’ en wanneer je dat wilt. Dat geldt ook voor groepsapps, rode balletjes met ongelezen meldingen en zelfs al het oplichten van het scherm.
Ik wil meer rust in mijn hoofd
De kern van rust ervaren ligt in het accepteren van alles wat er is. Als je mentale rust wilt ervaren, is het belangrijk dat je accepteert wat er is, doet wat je kunt doen en loslaat waar je niks aan kunt veranderen.
Wil je meer weten over hoe coaching kan helpen? Neem gerust eens contact met mij op of maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek in Amersfoort of online.
Op de hoogte blijven?
Regelmatig verschijnen er nieuwe artikelen met tips en inspiratie. Laat je naam en e-mail adres achter om op de hoogte te blijven.