Waarom je niet tevreden met je baan bent…
Dat bijna een kwart van de Nederlanders zich ongelukkig voelt op de werkvloer is waarschijnlijk geen nieuws voor je. De corona pandemie heeft hier echter nog een flinke schep bovenop gedaan, dat blijkt uit recent onderzoek van FNV. Meer dan 70% van de mensen die meededen aan het onderzoek zegt dat werk hen nu meer energie kost. Bovendien ervaart meer dan tweederde minder plezier in het werk dat ze doen.
In loopbaan coaching kijk ik met mijn cliënten naar mogelijkheden, we focussen op wat wél lukt en vaak blijkt dat er meer kan dan je denkt. Maar er is ook een andere kant. Iets over verwachtingen en de eisen die we stellen aan ons werk. We verwachten nogal wat van onze (toekomstige) werkgevers en banen…
- Uitdaging
- Een goed salaris
- Veel vrijheid
- Thuis mogen werken
- Een modern kantoor
- Niet teveel reistijd
- Leuke collega’s
- Ruimte om tussendoor te kunnen sporten of wandelen
- Feestjes, borrels of uitstapjes
- Veel verantwoordelijkheid
- Maar wel een gezonde work/life balance
- En natuurlijk veel ruimte voor opleiding en persoonlijke ontwikkeling
En oh ja, het liefst een aardige, betrokken manager die het goede voorbeeld geeft, professioneel is, je stimuleert met duidelijke doelstellingen, met de nodige kaders natuurlijk. Maar ook eentje die voor ons zorgt, bevestiging geeft, voor ons door het vuur gaat maar je tegelijkertijd wel ‘je gang laat gaan’. De wenslijstjes zijn vaak nog een stuk langer is mijn ervaring.
Je baan en je huwelijk hebben veel gemeen
Althans, dat beweert Esther Perel, de Belgisch-Amerikaans psychotherapeut die bekend werd door onderzoek naar de spanning tussen de behoefte aan veiligheid en de behoefte aan vrijheid in menselijke relaties. Volgens haar verwachten we zowel van onze liefdesrelatie als van ons werk veel te veel. Dat komt omdat we ons gevoelsleven geïntegreerd hebben in ons werk.
We verwachten van onze baan dat deze, net zoals onze liefdespartner, voorziet in onze fysieke behoefte, zekerheid, sociale behoefte, erkenning en uiteindelijk zelfontplooiing.
Een nieuwe baan lijkt een verademing
Iedereen kent wel een collega die ontevreden weg is gegaan of beweert dat het ergens anders beter is. Het gras lijkt immers altijd groener bij de buren. En vaak is dat ook zo. In het begin dan. De eerste tijd zijn de wittebroodsweken. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Iedereen is zo hartelijk en de problemen die je in je vorige baan had, spelen hier niet of minder. Maar is het écht veel beter in alle opzichten? Als we eenmaal overtuigd zijn van iets, bijvoorbeeld dat een andere organisatie zóveel beter is, dan hebben we de neiging om informatie te zoeken die klopt bij dat beeld. In de psychologie wordt dit fenomeen de ‘confirmation bias’ genoemd. We zoeken naar bewijs voor de dingen waar we toch al in geloven. Tegelijkertijd zijn we minder ontvankelijk voor argumenten die onze informatie zou kunnen tegenspreken.
Uiteindelijk ontkomt niemand eraan, er is altijd wel iets aan de hand en ontevredenheid ligt voortdurend op de loer.
Hoe kun je tevreden over je werk blijven?
Wat mij opvalt als loopbaancoach, is dat mensen zich niet snel opnieuw negatief uitlaten over hun nieuwe baan. Enerzijds omdat ze vooral de goede dingen willen zien maar ook omdat het iets met hun geloofwaardigheid zou kunnen doen richting anderen. Als je eerst met ontevredenheid bij de ene werkgever weggaat en vervolgens ook ontevreden bent over de nieuwe werkgever, dan zou het wel eens aan jou kunnen liggen. En die gedachte is pijnlijk.
De perfecte baan bestaat niet. Maar tevreden zijn over je werk kun je misschien wel creëren. In de vele gesprekken die ik heb gevoerd, vallen mij een aantal successen op die vaak niet alleen met alleen met het werk te maken hebben.
Dit is wat bij veel mensen een gevoel van tevredenheid heeft gecreëerd.
- Verrijk je leven met andere interesses
Soms maken we ons werk wel heel belangrijk. Het is waar dat we er een groot deel van onze tijd aan besteden. Echter, de meeste tijd besteden we niet aan werk. Je zou jezelf kunnen afvragen waarom je je werk zo bepalend laat zijn voor je humeur. Waarover kun je fantaseren tijdens de minder leuke momenten op werk? Ga je vanavond tennissen? Of komt er iemand bij je eten voor wie je lekker gaat koken? Misschien verheug je je erop om vanavond een spannende serie te kijken.Je kunt het ook groter aanpakken en kijken of je naast je werk iets kunt doen waar je écht bij van wordt. Misschien wel iets waar je ook nog wat mee kunt verdienen. Voor veel Amerikanen is de term side hustle een bekend gegeven. Een side hustle is een soort bijbaan naast je vaste werk. Het vaste werk dat je doet, is je ‘main hustle’. Een side hustle is iets waar je je passie in kwijt kunt. En iets waar je met een beetje extra inzet ook wat geld mee kunt verdienen. De een verkoopt spullen via Marktplaats, de ander geeft yogalessen, vlogt of is bijvoorbeeld voetbalscheidsrechter.
- Een klein hecht team binnen een grote corporate
Vaak zijn we geneigd om een bedrijf of organisatie te beoordelen op het beeld dat we ervan hebben aan de buitenkant. Misschien vind jij jezelf niet passen binnen een groot bedrijf omdat dat onpersoonlijk of niet warm voelt. Dan zet je een grote streep door vele werkgevers heen, terwijl mensen die werkzaam zijn in multinationals of corporate organisaties zich daar vaak juist prettig voelen omdat ze binnen een (klein) team werken of een hechte afdeling. Uiteindelijk gaat het erom met wie je dagelijks te maken hebt. - Verminder je verwachtingen
Als je blijft verwachten dat jouw baan, je collega’s of klanten je gelukkig gaan maken, kan dat nog lang gaan duren. Met verwachtingen bedoel ik: alles dat in de toekomst ligt. Waarbij je een positief of negatief beeld bedenkt van wat er zou kunnen plaats vinden. Het risico met verwachtingen is dat je teleurgesteld kan worden. Zo’n teleurstelling kan om grote en kleine dingen gaan. Probeer met minder verwachtingen naar je baan te kijken en zoek naar de invloed die je zelf hebt. Binnen of buiten je werk om. - Geniet van imperfectie
Wat maakt dat het op populaire radiostations op vrijdag een feestje is? Omdat ze ons vertellen dat het weekend er aan komt. En dan “hoef je niet te werken”. Dat impliceert al dat werken in het algemeen niet zo leuk is. Maar wat maakt nu dat iets wel of niet leuk is?Waarom is het leuk om op vakantie te gaan? Omdat je het niet elke dag doet. Je geniet van dingen omdat er ook andere dingen tegenover die soms vervelend zijn. En als niets meer vervelend zou zijn, zou je ook niet meer kunnen genieten. Goed is ook slecht en slecht is dus ook goed. Volgens de leer van Wabi Sabi, een Japanse filosofie, zit schoonheid juist in hetgeen dat imperfect is. Dus stop met je ergeren over al dat niet perfect of goed genoeg is in je werk en geniet van de dingen die wel de moeite waard zijn.
- Toch een andere baan? Onderzoek wat de medewerkers van een bedrijf écht vinden
Mocht je nu toch van mening zijn dat je het ergens anders beter kunt hebben, doe dan gedegen onderzoek. Veel mensen solliciteren ergens en hopen vervolgens dat het leuk uitpakt. Dat is de manier waarop we vroeger ook naar restaurants en hotels gingen. Zonder eens te lezen wat de ervaring van anderen is. Op websites als Glassdoor en Indeed beschrijven medewerkers van organisaties anoniem hun ervaringen in het bedrijf. Als er voldoende reviews zijn, is het de moeite waard om je daar eens in te verdiepen. Je kunt ook LinkedIn gebruiken om te zien wat medewerkers delen, of ze betrokken en enthousiast zijn. En hoelang ze er al werken. Natuurlijk blijft het een gok, maar je kunt veel doen om een mismatch te voorkomen…
Wil je meer weten over hoe coaching kan helpen? Neem gerust eens contact met mij op of maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek in Amersfoort of online.
Op de hoogte blijven?
Regelmatig verschijnen er nieuwe artikelen met tips en inspiratie. Laat je naam en e-mail adres achter om op de hoogte te blijven.