Welk werk past nu écht bij mij?
Werk, wees gerust. Er zijn maar heel weinig mensen die écht weten wat ze in alle opzichten willen met hun leven. Het is één van de meest besproken thema’s in coaching. We worden geconfronteerd met mensen die allemaal andere keuzes maken en daar wel of niet tevreden over zijn.
En jij? Wat wil jij?
Weten wat je wilt, begint bij jezelf kennen. Niet alleen bij je sterke en zwakke kanten, maar ook in het begrijpen waar je energie van krijgt, waar je hart sneller van gaat kloppen en duidelijk hebben welke dingen jij belangrijk vindt in het leven en werk.
Keuzestress
Of je nu helemaal nergens écht warm van wordt of dat je juist niet kan kiezen, er zijn in elk geval heel veel opties in het leven en werk. Al op de middelbare school krijg je te maken met mogelijkheden, keuzes en richtingen. Dat kan best stressvol zijn als je veertien bent en jezelf nog helemaal niet zo goed kent. En die keuzestress kan ervoor zorgen dat je:
- Een willekeurige keuze maakt om maar van de vraag af te zijn.
- Heel lang blijft nadenken, onderzoeken en twijfelen.
- Geen keuze maakt
.
Eigenlijk weet je het wel…
Er zijn een aantal vragen om te achterhalen of er stiekem toch niet ergens een antwoord rondspookt in je brein. Stel dat je bijvoorbeeld geen geld hoeft te verdienen of niet kan falen. Zou je het dan wél weten? Als er nu iets bij je opkomt, dan vertelt dat antwoord mogelijk iets over je verlangen. Waarschijnlijk gevolgd door allerlei argumenten waarom wat jij wilt niet mogelijk is. Bijvoorbeeld: ‘dan zou ik met dieren willen werken’ of ‘dan zou ik een eigen winkel willen’.
Welke aanwijzingen liggen er in deze antwoorden verscholen? En is er geen enkel betaald werk mogelijk voor jou dat in de buurt komt? Waar zit je weerstand? Vaak vinden mensen deze antwoorden spannend. Omdat er een verandering nodig is en daar heeft ons brein een hekel aan. En dus hebben we argumenten klaarliggen waarom onze potentiële dromen onhaalbaar zijn.
.
Waar ben je wél zeker van?
Maar stel dat er nog even niets bij je opkomt. Dan helpt het vaak om allereerst de vraag wat kleiner te maken. Waar ben je wél zeker van?
Misschien voel je bijvoorbeeld geen enkele twijfel bij je partner, woonplaats en vrienden. Dan sluit je in ieder geval al een aantal onderwerpen uit en kun je je verder richten op wat er overblijft, bijvoorbeeld je werk en de dingen waar je plezier uit haalt in je vrije tijd (ooit noemden we dat ‘hobby’s’)
Nu je wat specifieker bent over het grote vraagteken, zijn er een aantal vragen en acties die je kunnen helpen om antwoorden te vinden.
.
7 tips om te ontdekken wat jij wilt
Tip 1: visualiseer je ideale toekomstplaatje
Neem een leeg A4’tje en maak een schets van hoe je ideale leven en werk eruit zou zien als alles mogelijk zou zijn. Genoeg geld, geen verantwoordelijkheden en geen kans op mislukken. Wees zo specifiek als je kunt.
Komt er niets? Stap uit je dagelijkse omgeving: ga de natuur in of bezoek een koffietentje en probeer het opnieuw. De beste ideeën komen naar boven als je veranderingen toelaat.
.
Tip 2: wat zegt het verleden je?
In welke levensfase of tijdens welk werk voelde je je het gelukkigst en hoe kwam dat?
Welke elementen kun je opnieuw inbouwen? Wat in je werk zou je opnieuw eens kans willen geven?
.
Tip 3: bepaal je kernwaarden
Wat maakt je gelukkig en tevreden? In welke en het leven. Dit mogen zeker ook kleine dingen zijn.
Voeg vervolgens toe wat je trots maakt en zoek de rode draad in de dingen die je hebt opgeschreven. De tien waarden die wereldwijd het vaakst genoemd worden zijn vriendelijkheid, eerlijkheid, liefde, vrijheid, verdraagzaamheid, gelijkheid, respect, rechtvaardigheid, vrede en veiligheid. Welk leven past er bij jouw kernwaarden?
.
Tip 4: wat wil je absoluut gedaan hebben voordat je sterft?
Misschien denk je er liever niet aan, toch zal ook jij op een dag niet meer leven. De Australische verpleegster Bronnie Ware onderzocht van welke dingen stervenden het meest spijt hadden. Opvallend vaak werd het volgende antwoord gegeven:
Als je alle moed verzamelt en verwachtingen van anderen loslaat: wat zou je dan willen doen?
.
Tip 5: geef je over aan het lot
In het boek ‘Het overgave experiment’ beschrijft auteur Michael Singer hoe hij zich altijd mee heeft laten stromen door wat er op zijn pad kwam. Ondanks zijn protesterende ‘ego’ bij een aanbod of verzoek ging hij toch akkoord. Dat heeft hem uiteindelijk veel succes in het werkt en leven opgeleverd, waar hij overigens niet naar op zoek was.
.
Tip 6: laat je inspireren door anderen
Stel dat je kon zien wat anderen zien en kon voelen wat anderen voelen. Dat begint met nieuwsgierig zijn. Hoe richten andere mensen hun leven en werk in? Welke banen hebben ze? Hoe ziet hun werkdag eruit? Waar vullen ze hun vrije tijd mee? Je kunt niet weten wat je nog niet weet, dus ga eens om je heen vragen…
.
Tip 7: laat je coachen!
Soms kun je wat extra hulp gebruiken, iemand die je vragen stelt en met je meedenkt. Een stok achter de deur en af en toe wat aanmoediging. Investeer in een lifecoach of loopbaancoach en laat je helpen om tot concrete antwoorden op je vraag te komen voor je werk of leven.
.
Wat doe je in de tussentijd?
En stel nu dat je er niet achter komt? Hoe erg is dat? Men zegt weleens dat als jij zelf geen keuze maakt, er voor jou gekozen wordt. Dat lijkt een beetje op tip 5. Daar is niets mis mee. Misschien is het zelfs wel bevrijdend als je jezelf ontslaat van de verplichting om een antwoord te vinden op de vraag: ‘wat wil ik nu écht?’. Misschien komen de antwoorden op een later moment vanzelf. Of niet. Wat doe je in de tussentijd?